ÇOCUKLARDA ALT ISLATMA PROBLEMİ



Genellikle çocuklar mesane kontrol gerçekleştirinceye ,yani ortalama olarak 2-3 yaşlarına kadar altlarını  ıslatırlar. Gündüz mesane kontrolü 2 yaş dolaylarında, gece kontrolü ise 3,5-4,5 yaşları arasında kazanılır. Çocukların hemen hepsinin idrar ve dışkı kontrolü kazandıkları dört yaşlarından sonra alt ıslatmanın devam etmesi ' Enresis' yani alt ıslatmadır.Ortalama 4.5 yaş çocuklarının tümünün yüzde 15'i altını ıslatır,yani enuretiktir. Çocuklarda alt ıslatmaları yaklaşık yüzde 80'i gece (enuresis nocturna),yüzde 5'i gündüz (enuresis diurna) görülmektedir. Bu oran okul çağında azalmakla birlikte çocukluğun ortalarına hatta ergenliğe kadar devam ettiği görülür.

ALTTA PSİKOLOJİK NEDENLER YATABİLİR

Bazen çocuğun annesine ve babasına olan öfkesinin sembolik bir ifadesi olarak karşımıza çıkabilir. Çocuğun duygusal dünyasının bir yansımasıdır aslında; yetersiz ilgi,yeni bir kardeşin doğması,evde boşanma aşamasına gelen ya da şiddet içeren kavgalar da çocukta gerilemeye neden olabilir.


DİĞER SEBEPLER......


  • Genetik faktörler,
  • İdrar torbasının yeterince büyümemiş olması

  • Böbrek veya şeker hastalığı,

  • Uykunun derin olması ve çocuğun mesanesinin dolması nedeniyle beyne giden habere rağmen uyanmaması,

  • Gelişmiş insanda gece gündüz farkının algılanmasıyla oluşan ve otomatik olarak gece böbreklerin idrar oluşturmasını azaltan 'Vazopressin' isimli hormonun bu çocuklarda yeterince ve zamanında salgılanmaması dır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aslında 4 yaşından önce telaş edecek bir durum yoktur.Ailenin sabırlı olması ve güven oluşturması önemlidir.4 yaşından sonra ise,altta yatan gerçek problemin bulunması tedavinin başarısı açısından çok önemlidir.İdrar tahlili ve ultrasonografik inceleme ile idrar yolu enfeksiyonu veya böbrek idrar torbası yapılarında herhangi bir anatomik bozukluk olup olamadığı araştırılmalıdır. Eğer altta psikolojik bir etken var ise vakit kaybetmeden bu problemin çözüm yollarına odaklanılmalı,mutlaka psikolojik bir yardım alınmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TUVALET EĞİTİMİ