ÇOCUKLARDA STRES VE KORKU






Çocuğunuz hasta olaması,yeni bir yatakta uyuması,anne babanın boşanması sürecinde olaması ,yeni bir eve taşınması,yeni bir kardeşin aile katılması çocuklarda stres yapabilir. Yine anne ile baba arasında münakaşa, geçimsizlik,kavga,annenin ağlaması,depresyon geçirmesi,anne ve babanın üzgün ve stresli olması gibi pek çok şey çocuklarda ster yapabilir.
Küçük çocuklarda bu stres yaratan durumlarda duygularını kelimelerle gösteremezler.Daha çok davranışlarıyla gösterirler.Küçük çocuklar genel anlamda ailelerinin  kendilerinin korkularını anlayabildiğini düşünürler. 0-2 yaşa kadar olan stres yaratan bu korkularla yüz yüze kalması faydalı bir şey değildir.Korkularla yüzleşmeleri onları güçlendirmez aksine daha da kötü hale getirebilir. Çünkü yaşadığı dünyada birçok şeyi henüz anlayamamış olması buna neden olmaktadır.1-2 yaş arası çocuklarda bağımsız ve kendi hakkında olumlu duyguları öğrenmesinde ebeveynin desteğine ihtiyaçları vardır.Bu ancak çevre tarafından onaylanarak,sevilerek duygusal destekle yapılabilir.Bunlar yapıldıktan sonra çocuklar sınırlarını da öğrenmeye başlar. 

STRES YAPAN DEĞİŞİMLERLE BAŞA ÇIKMADA AİLELER NELER YAPMALI

  • Çocuğunuza ekstra ilgi gösterin.Bebekken gösterilen kadar anlayışlı olun.

  • Olumlu olun.Çocuğunuza 'kapıyı çarpma' yerine 'biliyorum sen kapıyı sessizce kapatabilirsin hadi yap bakayım' denilebilir.

  • Eğlenceli çocuk oyunları yapın. Örneğin 'köpek miyav der mi' gibi söyleyip düzeltmesi istenebilir.

  • Çocuğunuzun yapmak istemediği şeyleri oyun oynayarak yaptırabilirsiniz.Banyo yaptırırken hadi bakalım ördek gibi yüzelim denilerek banyo yapmasının sağlanması gibi.

  • Yapacak başka bir seçeneğiniz yokken çocuğunuza seçenek vermeyin.

  • Dikkat dağıtacak kadar uzun komutlar vermeyin. Hadi bakalım şimdi küplerle yapılmış bloku yıkalım yerine ' hadi yık şeklinde ' kısa ve anlaşılır gibi.

  • Eğer çocuğunuz sizinle gelmek istemiyorsa, onunla tehdit edecek şeklide konuşmayın. Örneğin böyle yaparsan seni bir daha almam. Giderim ve bir daha  gelmem gibi konuşmalardan sakınılmalıdır.
KORKUYLA BAŞA ÇIKMADA EBEVEYNLER NELER YAPMALI

Çocuklar korkuları yenerken ebeveynler onlara yardım edebilirler.Çocuğu genel olarak 4 yöntemle rahatlatabilirsiniz.

  • Dokunmak önemlidir: Küçük çocukları dokunarak rahatlatabilirsiniz. Bir bebek ağladığında onu kucağınıza alın. Küçük bir çocuk köpekten korktuğunda onu hemen kucağınıza aldığınızda rahatlar.

  • Çocuğunuzu dinleyin. Bebeğiniz korktuğu zaman ağlar yada inler. Çocuklar korktuklarında  kullandığı kelimeleri dinleyin ve anlamaya çalışın.Bunu yaptıktan sonra korkuları hakkında konuşsun.

  • Çocuğunuzla korkuları hakkında konuşun.Çocuğunuzun korkularıyla dalga geçmeyin.Böyle şeyler yapmak doğru değildir.Mesela çocuk elektrik süpürgesinin onu yutacağından korkarsa ona elektrik süpürgesinin onu yutmayacağını söyleyin ya da yatağın altında canavar olduğuna inanırsa orada hiç canavar olmadığını söyleyin hatta gösterin.

  • Çocuğunuzla oyun oynayın. Kukla ve oyuncaklarla çocuğunuzla oynayabilirsiniz. Oyun onun duygularını ifade eder. Kitap okuma etkinlikleriyle de korkuları hakkında konuşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TUVALET EĞİTİMİ