Uyku, hayatın her döneminde olduğu gibi çocukların biyolojik ve psikolojik gelişimlerinde de büyük rol oynuyor. Uykusunu alamayan veya uyumakta güçlük çeken çocuklarda birtakım sorunlar görülebiliyor. Peki çocuklarımızın uyku düzeni için neler yapmalıyız.. 
  • Uyku-uyanıklık döngülerinin düzene oturması için yatak zamanını çağştıracak ritüeller geliştirilebilir. Örneğin, yatmadan önce kısa süreli ılık bir banyo, masal yada dua saati gibi uygulamalar yatma zamanının geldiğini anlamasını kolaylaştıracaktır. 

  • Uyku saatlerinin bir düzen içinde olması (her gün saat 14’de ve 21’de yatak saati gibi), evdeki diğer bireylerin de hemen her gün aynı saatte yatmaları uyku düzenini sağlamada gereklidir.

  • Uyku saatleri öncesinde aşırı uyarıcı, hareket içeren, onda belirgin merak uyandıran aktivitelerden uzak durmak yararlı olur. 

  • Uyku öncesi bildik, tanıdık ve rutinlik içeren aktiviteler uykuya geçişi kolaylaştırır. Örneğin, bebekler için hemen her gün aynı ninnilerle uyumak, çocuklar için aynı masalı dinlemek, aynı duayı okumak onda güven içinde olduğu duygusunu pekiştirir ve bu rutinlik uyarılmak yerine, sakinleşmek yönünde etki eder. 

  • Yatağında uykuya dalma alışkanlığı geliştirmesi daha uygun olacaktır. Salonda, oturma odasında, kardeşlerinin yada anne-babanın yatağında uykuya dalarak yatağına götürülmesi, sık sık uyanma sorunlarının kaynağı olabilir. 

  • Uykudan birkaç saat öncesinde uykuyu bozabilecek gıdalardan kaçınılmalıdır. Örneğin, yemek miktarının fazla olması, kola, çikolata gibi uyarıcı besinler, gaz yapan yiyecekler uykuya geçişi ve uykunun sürdürülmesini zorlaştırır. 

  • Uykuya geçişi kolaylaştıracak besinler denenebilir. Örneğin, rezene çayı, ballı süt uyku vericidir. Ancak bazı çocuklarda süte hassasiyet olabilir ve uyku sorunlarının kaynağı süt hassasiyeti olabilir. 

  • Geceleri uyanması ve tekrar kendiliğinden uykuya dalması normal bir durumdur. Ancak uyandığı zaman tekrar uykuya dalmayı öğrenebilmesi için fırsat tanımak gerekir. Her seferinde onu kucaklamak, sarılmak bir süre sonra kırılması zor bir alışkanlık hâlini alabilir. 

  •   Bazen çocuğun yanında yatan bir oyuncak ayı, bir yastık uykuyu sürdürmesi için yardımcı olabilir ( Burada oyuncak ayı geçiş nesnesi olarak ebeveynin yerine çocuğa güven verir.)


  •   Ebeveynler gün içinde çocukla yeteri kadar etkileşim içinde olmalıdır. Aksi takdirde çocuk annebabası ile zaman geçirme fırsatı olarak geceleri uyanık kalmayı ve annebabasıyla birlikte olmayı öğrenebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TUVALET EĞİTİMİ