ÖFKE

Öfke, insanların kendilerini fiziksel ve psikolojik tehlikelere karşı korumalarına karşı yardımcı bir duygudur.Duygusal olarak,bilişsel olarak ve davranış aracılığıyla ifade edilebilir.
Öfkelenme sürecinde ilk aşama tetiklenme sürecidir.Örneğin; bir yakınınızın güveninizi nasıl sarstığını düşündüğünüzde,sadece anımsamanız bir anlık sakinliğinizi yok eder ve öfkelenirsiniz.
Öfkenin ikinci aşaması yorumlama safhasıdır.bu öfkenizi tetikleyen durumu nasıl yorumladığınıza bağlıdır.Günlük hayatınızdaki bir durumdan örnek verecek olursak örneğin, trafikte kırmızı ışıkta beklemek kimi kişiler durumu sakince karşılarken kimileri bu duruma sinirlenir.
Üçüncü aşaması ise davranışsal safhadır.Öfkelenince ne yaparsınız? Nasıl davranırsınız? bu aşama sizi üstesinden gelebilecek olduğunuz bir durumu daha zor bir duruma dönüşmesini sağlayabilir.

Öfke sağlıklı ve sağlıksız öfke olarak ayrılır. Sağlıklı öfke örneğin kaba bir durum ile karşılaştığınız zaman bu duruma öfkeli olduğunuzu belirtip fakat zarar verecek bir davranış sergilemez iseniz sağlıklı öfke sergilemiş olursunuz. Sağlıksız öfke ise size karşı oluşan kaba durumda karşınızdakinin güvenliğini tehdit ederseniz bu sağlıksız öfkeyi oluşturur.Yapılan çalışmalar gösteriyor ki öfke aynı zamanda sağlığı büyük oranda etkiliyor.Kalp krizi,bağışıklık sistemi (kanser,inme,baş ağrıları,kronik ağrılar..) gibi.

Peki öfke kontrolü sorununuzun olması ömür boyu bununla yaşayacağınız anlamına mı geliyor?
Öfkeyi kontrol etmek için  öncelikle öfkeyi yönetme ve buna nasıl yanıt vermeyi öğrenme. Öncelikle öfkeniz ile ilgili olarak sorumluluk alın.Bazen sorumluluk almaktan korkar ve kaçarız.Hayatınızı iyileştirmek ve kontrolü ele almanız için sorumluluk almaktan kaçınmayın.
Rahatlamayı öğrenin tüm duygularla başa çıkmanın yolu sakinleşmek ve rahatlamaktan geçer.Rahatlamak size sağlıklı düşünmeyi,sağlar,hormon seviyelerini düzenlemek dikkat dağıtan şeylerden kurtulmak kontrol altına alabilmek için rahatlamak önemli.
Nefes almak rahatlama yöntemlerinden biri öfkelendiğimiz zaman nefes alışımız hızlanır.Dengede ve sakin kalmak için nefes alış verişimiz önemli rol oynuyor.Bir diğer yöntem kas gevşetme öfke durumunda kaslarımız gerginleşir.Nefes ve kas gevşetme yöntemi ile öfkenizi,gerginliğinizi azaltabilirsiniz.

Eğer öfke sizin için baş edilmez bir duruma geldiyse bir uzmandan yardım almalısınız..


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TUVALET EĞİTİMİ