BEBEĞİNİZ SİZE NE SÖYLÜYOR






Bir bebek acıktığında genellikle ağlar,ellerini tutar,sıkarak göğsünün üzerine getirir,parmağını ya da yumruğunu emer.Bedenini sağa sola hareket ettirerek,dudağını ısırarak ya da emme sesleri çıkartarak mesaj verebilir.Bir bebek doyduğunda genellikle ağzını kapatır,başını çevirir,uykuya dalar,elleri ya da kollarını gevşeterek de mesaj verir.

Bir bebeğin dinlenmeye ihtiyacı olduğunda genellikle mızmızlık eder,ağlar,hıçkırır,başka yöne bakar,yüzünü kırıştırıp kaşlarını çatar.Bir bebek oyun oynamak istediğinde size doğru yönelir.Size erişmek ister,yumuşak sesler çıkartır,başını yükseltir,gülümser,gözlerini açıp yüzünüze doğru bakar.Yukarıdaki bilgiler genel bilgiler  olmayabilir,tüm bebeklerde aynı olmayabilir.Sizin bebeğinizde de farklılıklar olması normaldir.

Bebeğiniz size ne söylemek istediğini anlamak istiyorsanız bebeğinizi iyi gözlemleyin.Acıktığında,uykusu geldiğinde,doyduğunda,oyun oyunamak ya da uyumak istediğindeki davranışlarını not alın.Bu bebeğinizi daha doğru tanımanızı kolaylaştıracaktır.

OTİZM

İLK 6 AYDA OTİSTİK BEBEKLERDE GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Otizm yaşamın ilk 3 yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden,sosyal etkileşim,sözel ve sözel olmayan iletişim sorunlar,tekrarlayıcı davranış ve kısıtlı ilgi alanlarıyla kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur.

Günümüzde otizme olan farkındalık artmasına rağmen çok sayıda otistik çocuk hala 4 yaşından önce tanımlanamıyor. Psikiyatrik tanımlamada kullanılan DSM ve ICD tanımlama kriterlerinin 3 yaş ve üzeri çocuklara uygun olduğu düşünüldüğünde erken dönemde tanımlamada daha çok 0-3 yaş çocuklarda uygun 'ilişki ve iletişim bozuklukları' kriterlerinin önemi vurgulamaktadır.

Otistik çocuklarının ebeveynlerinden alınan öykülerde iki yaşından önce bile bazı şeylerin yolunda gitmediğini göstermektedir.Bazı otistik çocuklarda ilk 1-2 yıl her şey yolunda giderken daha sonra dil gelişiminde duraklama ve gerileme olduğu görülmektedir.Erken dönemde tanılanan bebeklerde belirgin farklar olmaktadır.Genel anlamda 2 yaşa kadar olan dönemde yaygın olarak görülen davranışlara baktığımızda ilk  6 ayda otistik bebeklerde görülen davranış bozuklukları :


  • Anneyi tanımama,takip etmeme,yeni yüzlere tepki vermeme.
  • Gülümsememe.
  • Sosyal  uyaranlarla ilgilenmeme,kötü  sosyal karşılıklılık.
  • İnsanlara bakmama,yönelmeme,ses çıkarmama.
  • Tema aramama.
  • Uygun yüz ifadesinin yokluğu.
  • Kolaylıkla dağılan dikkat.
  • 6. ay ile birlikte sesli gülümsememe,sıcak davranış göstermeme,keyifli yüz ifadeleri yoksunluğu.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TUVALET EĞİTİMİ